EKB - Enerji Kimlik Belgesi ![]() 5 Aralık 2008 tarihinde yayınlanan BİNALARDA ENERJİ PERFORMANSI YÖNETMELİĞİ gereği; Yeni binalarda 01.01.2011 tarihi itibarıyla Enerji Kimlik Belgesi alınmak zorundadır. Binaların Enerji Kimlik Belgesi alabilmesi için, enerji performanslarının belirlenmesi gerekir. Bu da; a. Binanın m2 başına düşen yıllık enerji tüketiminin belirlenmesi, b. Bu değere göre CO2 salımının hesaplanması, c. Bu değerlerin referans binanınki ile kıyaslanması, d. Kıyaslama sonucuna göre binanın A-G arası bir enerji sınıfına yerleştirilmesi ile gerçekleşir.
- 2011 yılından önce yapılan yapılar (Eski Binalar) için Enerji Kimlik Belgesi’ni Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş Enerji Verimlilik Danışmanlık Şirketleri hazırlayabilir. EMAR Yetkili bir Enerji Verimlilik Danışmanlık Şirketi’dir. - 2011 yılından sonra yapılan yapılar (Yeni Binalar) için Enerji Kimlik Belgesi’ni Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş Serbest Müşavirlik, Mühendislik ve Mimarlık Şirketleri (SMM) hazırlayabilir. EMAR İşbirliği Yaptığı SMM’ler ile Yeni Binalara da EKB verebilmektedir. SIKÇA SORULAN SORULAR
Yasal zorunluluk olan Enerji Kimlik Belgesi’ni almayan binalardaki dairelerin alım-satım ve kiralanmaları mümkün olmayacak.
Hayır. Bina enerji sınıfı düşük binalar için yaptırım olmadığı gibi, ilerleyen zamanda enerji sınıfını yükselten binalar için emlak vergisi, su-elektrik gibi faturalarda indirim yapılmasına yönelik enerji verimliliğini özendirecek yönetmeliklerin çıkarılması planlanmaktadır.
Enerji Kimlik Belgesi’nin 10 Yıl geçerliliği bulunmaktadır.
Hayır. Kanun ve Yönetmeliklere göre binalar için Enerji Kimlik Belgesi alma zorunluluğu var ama yalıtım zorunluluğu yoktur. Ancak bazı yalıtım firmaları bina yöneticilerini bu konuda yanıltmaktadır. |
YorumlarHenüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |